Ατοπική δερματίτιδα
Πολύ συχνή νόσος, με συχνότητα 7-27 άτομα ανά 1000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά. Περισσότερο από το 70% των ασθενών αναφέρει οικογενειακό ιστορικό άσθματος, πυρετού εκ χόρτου ή εκζέματος. Το 35% των παιδιών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, θα εμφανίσουν αλλεργικό άσθμα σε κάποια. Πολύ συχνή νόσος, με επίπτωση,7-27 άτομα ανά 1000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Προσβάλλει περισσότερο τα στιγμή της ζωής τους.
Στα περισσότερα παιδιά η δερματίτιδα υποχωρεί με τα χρόνια αυτόματα. Σε μερικά παιδιά όμως, εξελίσσεται σε χρόνιο και υποτροπιάζον νόσημα, με προσβολή των χεριών και των βλεφάρων. Η έναρξη της νόσου παρατηρείται στο 60% των ασθενών, μέχρι την ηλικία των 5 ετών.
Η φλεγμονή εμφανίζεται αιφνίδια με ερύθημα και έντονο κνησμό. Η τυπική βλάβη της ατοπικής δερματίτιδας είναι ερυθηματώδης πλάκα με συνοδό απολέπιση. Στην οξεία φάση παρατηρείται ορορροή και φυσαλίδες, ενώ στη χρόνια λειχηνοποίηση (πάχυνση του δέρματος με επίταση των φυσιολογικών γραμμών του δέρματος).
Οι βλάβες συχνά παρουσιάζουν επιμόλυνση με S.aureus, λόγω ελλείματος της κυτταρικής ανοσίας. Η επιμόλυνση οδηγεί σε έξαρση ή σε επιμονή της δερματίτιδας.
Χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας είναι η επιδείνωση της τους χειμερινούς μήνες, καθώς και ένα έλλειμα της λειτουργίας του δέρματος ως φραγμού. Συγκεκριμένα παρατηρείται διαταραχή στην παραγωγή της φιλαγκρίνης και μειωμένη παραγωγή κεραμιδίων. Επομένως είναι σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του δέρματος.
Γενικές θεραπευτικές οδηγίες-Εξάλειψη των εκλυτικών παραγόντων:
- Αεροαλλεργιογόνων-σκόνη σπιτιού, γύρη, άκαρι σκόνης σπιτιού, χνούδι ζώων, μούχλα.
- Τροφικών αλλεργιογόνων-γάλα, ασπράδια, ξηροί καρποί, σόγια, θαλασσινά, σιτάρι.
- Άγχους. Είναι δυνατόν να παρατηρηθεί έξαρση μετά από έντονο στρες.
Φαρμακευτικά σκευάσματα
1.Αντιισταμινικά
2.Τοπικά κορτικοστεροειδή
3.Αναστολείς καλσινευρίνης (tacrolimus,pimecrolimus)
4.Aντιβιωτικά
5.Συστηματικά κορτικοστεροειδή
6.Κυκλοσπορίνη (σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και σε ενήλικες χωρίς προβλήματα νεφρικής λειτουργίας και υπέρτασης).